AUGUSZTUS 4.


Sziporkázó melódiák a 18. századi Bécsből

A fesztivált Mester Dávid és egy 30 fős zenekar nyitotta meg. A komolyzenei koncerten a jelenlévők a 18. század emblematikus dallamait élvezhették Tompa Ábel vezénylésével.

Mester Dávid I zongora
Kiss-Varga Roberta Izabella I hegedű
Tompa Ábel I karmester

AUGUSZTUS 5.

Csányi Sándor: Hogyan értsük félre a nőket?

Csányi Sándor a Hogyan értsük félre a nőket című önálló estjével látogatott el a CSAK!-ra. Az improvizációs elemekkel tűzdelt előadás során a színművész nyolc különböző karaktert formázott meg. 

Ismertető

Mi a teendő abban az esetben, ha az ember a szülőszoba ajtajában döbben rá arra, hogy nemcsak a gyerekekkel nem tud bánni, a nőkkel sem? Miért a mi hibánk, ha ők rosszat álmodnak? Miért baj, ha őszintén válaszolunk arra kérdésre, hogy fogytam-e? Érdemes-e a friss jogosítvánnyal vezető feleségünknek tanácsokat osztogatni a forgalomban? Eljön-e a pillanat egy nő életében, amikor azt mondja: Köszönöm, van elég cipőm, nem kell több. Illetve, hogy mindezek ellenére miért dobban meg mégis a szívünk, ha belép a szobába?
Nos, ezekre a kérdésekre nem tud választ adni az előadás. Viszont számos hasonló kérdést vet fel az együttélés nehézségeiről, szépségeiről, örömeiről. (Magunk között szólva: inkább nehézségeiről.) /csanyisandor.hu/

AUGUSZTUS 6.

Kincses Veronika est

Kincses Veronika opera-énekesnő a pályájáról mesélt, felidézve meghatározó szerepeit. A jelenlévők videó- és képfelvételeken keresztül is betekinthettek a művésznő karrierjének alakulásába, jelentőségteljes pillanataiba.  Kincses Veronika beszélgetőtársa Karczag Márton volt, az Operaház Emléktár vezetője. Az est fényét emelte, hogy a beszélgetés során a Művésznő unokája, Vajda Vince két dalt is játszott zongorán.

AUGUSZTUS 7.

Fedák Sári

Szűcs Nelli Fedák Sári önálló estjével érkezett a fesztiválra.  A színésznő által mélyebben megismerhették a nézők Fedák Sárit, mint művésznőt és mint embert. 

Ismertető

Szűcs Nelli önálló estje a Bajor Gizi Szalonban. Ismernünk kell színjátszásunk nagyjait. És Fedák egyike volt a legnagyobbaknak. Ő volt A primadonna. Sztár Pesttől New Yorkig. Molnár Ferenccel rövid és viharos házasságban élt. Bizonyíthatatlan vádak alapján mellőzött lett 1945 után – színpadra többé nem léphetett. Megjárta a csúcsokat és a poklokat. Méltán ünnepelték, és méltatlanul félreállították.  /nemzetiszinhaz.hu/

AUGUSZTUS 11.

Dalok egy zongorával - Dés László koncert

Dés László eddigi pályája legismertebb dalainak válogatásával lépett fel. Megszólalt többek között a Nagy utazás, a Mi vagyunk a Grund, vagy a Szerelem az első vérig.  

,,Egyedül ülök egy szobában a zongoránál, és írom a dalt. Amikor úgy érzem, megvan, akkor elkezdem felöltöztetni, mindenféle hangszereket képzelek hozzá, hogyan is szólal majd meg, amikor kilépek vele a közönség elé. Aztán muzsikustársaimmal eljátsszuk a dalokat városról városra, koncertről koncertre, ahol csak kíváncsiak ránk. De most valami olyasmivel próbálkozom, amit még sohasem csináltam. Úgy megmutatni a dalaimat, ahogy megszülettek, a maguk egyszerűségében, líraiságában, és együtt a közönséggel megidézni, hogy milyen is az, amikor ülök egy szobában egyedül a zongoránál, és írom a dalt." - Dés László

AUGUSZTUS 12.

Csehov: Sirály kurzus előadása

A workshop hallgatói a fesztivállal párhuzamosan zajló képzés során, Eszenyi Enikő rendezésében színpadra állították Csehov Sirály részletekből készült előadást. A közönség négy különböző helyszínen, teljesen eltérő koncepcióban feldolgozott jelenetet követhetett végig. 

Szereposztás

CSAK! Ház:
Nyina: Zsíros Linda, Müller Rebeka, Székely Beáta, Gungl Jozefa, Jescheta Gyöngyvér
Trepljov: Zsíros Linda, Müller Rebeka , Székely Beáta, Gungl Jozefa, Jescheta Gyöngyvér, Andrasev Milos Fülöp
Tánc: Maurer Milán

Múzeum:
Nyina: Jescheta Gyöngyvér, Müller Rebeka, Gungl Jozefa
Trepljov: Gungl Jozefa
Tánc: Maurer Milán

Templomkert:
Nyina: Székely Beáta
Trepljov: Eke Angéla
Tánc: Maurer Milán

Művelődési Ház udvara:
Nyina: Zsíros Linda, Eke Angéla
Trepljov: Zsíros Linda, Andrasev Milos Fülöp
Tánc: Maurer Milán

AUGUSZTUS 13. és 14.

Ödön von Horváth: Kasimir és Karoline

A fesztivált Szilágyi Csenge rendezésében Ödön von Horváth, Kasimir és Karoline című bemutatója, majd ráadás előadása zárta. A főbb szerepekben korábbi évek workshop hallgatóit, és már pályán lévő színművészeket láthatott a közönség. Az előadás végén a nézők és a színészek együtt énekelték, hogy  ,,minden jobb lesz, egyre jobb lesz".

Szereposztás

Kasimir: Barti Lehel András
Karoline: Sepsi Melinda
Szemes Franz: Szabó János Szilárd
Erna: Olah Tania Andrea
Schürzinger: Hajós Szilárd

Rendező: Szilágyi Csenge
Díszlettervező: Juhos-Kiss Csenge
Jelmeztervező: Juhos-Kiss Csenge
Dramaturg: Fabacsovics Lili
Zene: Mester Dávid
Díszlettervező asszisztens: Fülöpp Réka
Jelmeztervező asszisztens: Fülöpp Réka
Rendezőasszisztens: Vágó Kriszta

Fotók: Ilovszky Béla, theater.hu